Tuesday, December 15, 2009

Putrajaya Challenge Park

"Apa barang bawak MTB kalau tak masuk offroad" MTB Rider Tegar Nama di rahsiakan 2009
"Masuk hutan susah nanti kalo jadi apo-apo.. nak panggil rescue carik..etc..etc." Pak Abas 2009

Okay..di akui.. sejak beli MTB ni.. tak penah sekali pun masuk off-road ataupun MTB trail..

From PCP - Putrajaya Challenge Park


Bukan apa... lepas sahaja basikal BH ni siap..ada seorang kawan offer bawak basikal Roadbike Ciocc dia... tiba-tiba roadbike tu lagi kena lak dengan jiwa... nak nak timing dia dah dekat dgn TDF 2009... tu yang asyik layan road...

Tiba-tiba out of nowhere.. terasa cam nak layan Trail Putrajaya Challenge Park aka PCP (actually terbaca yang PCP akan di buka secara rasmi pada 10-01-10 ni... hehee... sebelum officially launch.. kita mesti la test dulu.. alpha group..walaupun takde la alpha sgt.."dah berdarah-darah dah kitaorg kerjakan PCP ni" Nik 2009)

Pergh...terpegun gak lah aku... facilities cun gile... ingatkan macam nak pegi trail batu dam.. parking merata hala... tapi ini semua serba lengkap...(lengkap tapi adala part2 tak siap.... maklumlah ..belum launch) serious je aku kayuh ikut tarmac nak climb bukit..ingatkan start kat atas bukit..

From PCP - Putrajaya Challenge Park


"Oi ko nak gi mana shuk...sini la"... humang ai.. downhill di ikuti masuk hutan...tiba-tiba terasa cuak..perut terasa senak..... huahaha.. boleh ke aku ni.... dah sampai..takkan nak balik... blasahhh...

Trail di lengkapi dengan colour coded signage.. wahh bagus nye... tak sesat satu...then colour coded tu sangat bagus mengetahui tahap kesukarannya... Okay..for newbie like me..memang sukar jugakk wohh trail yang aku masuk...tapi layannn gilerr beb..drop dia memang adrenalin pumping la..rasa cam nak terjatuh lam gaung pun ada...jadi bangla yang dok jaga trail PCP ni infom..abang jangan masuk kawasan hitam sudey...

From PCP - Putrajaya Challenge Park


Checkpoint pun byk.. semua gazebo style...di lengkapi laluan tarmac bagi memudahkan ambulan/rescue masuk....hehee...ni kalau bawak flask air panas..pastu bawak megi bubuh dlm begpack.. pergh..bleh berkelah ni silap aribulan.

Hemm..rasanya ada kemungkinan nak pegi beberapa kali lagi sebelum official launching ni.. hehehe..
muka penat yang puas

From PCP - Putrajaya Challenge Park



p/s: thanks fino & nik bawak aku masuk pcp... hari jumaat ni seround lagi?...pastu mandi2 gi sembahyang jumaat kat masjid putrajaya..

Sunday, December 13, 2009

Anniversary

Genap setahun hobi berbasikal....

Its getting more and more exciting..
dari beskal pinjam..
basikal besi fullsuss tapi takleh pakai suss nye pun. ..
kepada beskal rockbike beli kat kedai samy..
kepada beskal mtb yang tak pegi mtb trail..
kepada beskal roadbike ciocc member suruh bawak kasik panas..
ni dah rasa cam nak tambah basikal lagi dah.. haih..

dari kayuh pusing taman pelangi..
sampai ke tasik titiwangsa..
sampai ke empangan batu..
sampai ke PCM..
sampai ke genting sempah..
sampai ke fraser hill.
sampai ke mentakab..
ni dah rasa cam nak jelajah malaysia pulak..

jenuh memikir..
apa nak buat anniversary nanti..
pikir punya pikir..
akhirnya,
ajak wife bersiap..
kita visit our very first route.
simple but memorable..

cuma bezanya kali ni..
kitaorg night ride >.<

video

Wednesday, November 25, 2009

Asal Buluh Menjadi Lemang.


Apa yang Shuk & Eton buat masa raya haji? Ini lah aktiviti malam raya, dalam proses percubaan pertama membakar lemang. Buluh lemang beli kat jalan hala ke hospital orang asli.


Sambil2 meng'adjust lemang.. sambil minum kopi o.


Fuhh tgk bara tu.. berpeluh mokcik..

Ni le rupa lemang yang dah mendidih.. hampir nak masak kot .. lepas 2 jam.



1st lemang bukak nak test.. takut juga mentah.. dah la berejam tunggu nak masak weh..


Ini la dia lemang jagung 1st Shuk & Eton. Sendiri masak mesti la sendiri kata sedap.. PASS.. he he he

Selamat Hari Raya Aidiladha.

Monday, November 16, 2009

Sirih Pulang Ke Ganggang, Rider Pulang Ke Dungun

Sambil berjalan-jalan, trip terjah kali ni untuk kasi moral support sket pada member yang baru berjinak2 dalam alam Kepok Leko kat Kemaman/Kerteh. Kepok kering tamban dia sedap weh.. tapi kepok leko lom cukup kick lagi... kedai pun baru buka dalam sebulan..

tokey muda lagi ni, bawah 25. Rajing-rajing orang ganu nih... Brand Kepok dia.. 009. Kalau nak order, bisa diatur ...
Untuk orang-orang yang duk KL asyik makan ikan frozen, kalau sampai sini kira heaven ... ikan fresh, sampai kat jeti pun jadi jakun tgk ikan. dah la ikan bakar sedap tak hingat... leleh ..

Ha tgk.. muka pun dah macang ikang...


On the way nak balik KL, singgah Kemaman nak try kopi yang selalu disebut-sebut oleh Locals. Kopi Hai Peng. Pergh lah, satu wisma tu... siap tanam kopi depan kedai.. classic tul.. kedai bukak 24 jam. Dah canggih dah pekan kemaman ni, siap boleh buka kedai kopi 24 jam, ramai traveller yang datang menyinggah kat sini. Tapi kalau 5 bintang... boleh kasi la semua 5-5 bintang tu kat Hai Peng. Hitam.. Pekat.. Melekat.. Terangkat..


Signage klasik, dari zaman tok kadok..


Roti Bakar yang Montel..

Cham Panas Yang Sedap..

Kalau nak panggil Nabil jadi Duta pun boleh... 'Memang Menangkap'..

Saturday, November 14, 2009

Kayuhan yang belum selesai...

Percubaan kayuhan ala-ala touring balik ke kampung,
Tmn. Pelangi,Sentul - Kg. Awah,Temerloh. Jauh kayuhan?.. agak jauh jugak la..

Ku sangka mendung sampai ke petang syok giler woo kalau dapat kayuh redup-redup nih... tetapi panas di tengahari,
Ku sangka dah boleh sampai Kampung.. tetapi kena la berpuas hati di stopkan oleh escort car di depan Kem Batu 5, Mentakab. kerana escort car dah penat escort :P.

Jadi.. Kayuhan balik kampung dengan rasminya.. di kira disqualified. (ada la alasan nak buat kayuhan balik lagi next time :D).
*Antara gambar yang sempat di ambil sewaktu kayuhan*
(*reminder utk check meter, nak update dist n time)

Bermulalah episod bawak basikal :D >.<
Di sebabkan tak sampai kampung.. jadi malula nak balik kampung.. :( .. Alang-alang bawak basikal (naik kereta), kitaorg pun melenconglah ke daerah basikal tahap world champion..Dungun, Tegganu...
Dah jadi macam amazing race pulak..

Speed Bump Pertama,


Check-Point keberapa tah ni... Memang silap lah kalau main terjah2 ni tapi tak cari tempat penginapan awal2.... hampir semua resort tepi pantai ni kitaorg masuk.. semua penuh daaa.. happening jugak dungun ni...


Tapi resort dia mmg lawo lawo lah.. dari depan macam bali syle..tapi kitaorg tak masuk dalam ler..sebab full.. T_T


Kitaorg pusing balik dari pekan dungun menghala ke Paka, settle kat resort tepi jalan, ok la..resort ala-ala dalam hutan gitu.. apa nama tah lupa.. >.<, bersih..baru siap kot..


Kalo dah sampai tegganu kena la makang nasik dagang..tapi kitaorg lambat sikit.. nasik dagang dah habih... nasik minyok je ade..belasahhh lahh... makang tepi laut...syokkk wooohh...


Di akhiri dengan sessi photoshoot di tepi pantai yang indah...


Bejuppe lagi next taing...tegganu best.. /no1.

Sunday, November 1, 2009

Jom Cyfora 2009

Cyfora (Cycle For All). Kuala Kubu Baru - Fraser Hill, Race?



Taunye dari geng2 kayuhan genting sempah.. jom la masuk race..cyfora..kkb-fraser hill..
aaa race? biar benar beb... aku tak penah masuk race ni... boleh ke aku masuk ?..
From Cyfora 011109


Eh tapi apa salahnye kalau masuk.. kalau nak dapat no. 1 tu mmg tau dah tak dapat punya.. hahaha.. kayuh pun secara hobi suka-suka... Tapi itu lah... nak juga merasa suasana race.. balik-balik tgk tour de france punya clip kat youtube jek...So set dalam mind.. nak sampai finish line jek..
From Cyfora 011109


Alhamdulillah, berjaya tamatkan race. 2jam 13minit.. lutut dah tarikk skit.. jari-jari kaki kanan dah nak cramp...nak berdiri pun tak berdaya dah... tapi mmg biasa la tuh.. Thanks jugalah kepada my Wife bagi support kaw kaw... terharu i :D .. sanggup bangun pagi buatkan english breakfast.. sebab aku cakap kalau nak makan.. kena at least 2 hours before kayuh...pastu kena lak angkut jugak pegi race venue .. sangkiu sangkiu...


From Cyfora 011109


Banyak kenangan dan pengalaman.. almaklumlah.. baru fes time masuk race... tapi memang pueh hati lah...berjumpe lagi next race...
From Cyfora 011109

Sunday, October 11, 2009

jom Kayuh Pagi Ahad.

Rencananye nak pergi Putrajaya untuk sesi penggambaran Raya,
tapi anak buah kurang sihat.. jadi terpaksa di tangguhkan dulu.

Alang2 dah bangun pagi... jadi ajaklah wife kayuh pusing2 taman.. :D

Bergambo dulu sebelum kayuh, acara wajib....
From Hospital Orang Asli


Lama tak kayuh, jadi slow n steady saje, layan scenery, ambik gambar :D
From Hospital Orang Asli


Satu jam kayuh, dah sampai.. Hospital Orang Asli Gombak...
Starting Point untuk rider2 genting sempah, Parkingnye luas, cakoinye pun sodapp.. paling best time balik..lepas rolling dari atas... singgah pulak makan nasik putih lauk ikan kerisi sambal...perghh... ,... tapi hari ni tak kayuh sampai atas genting sempah... mungkin next time ye yang.. :D
From Hospital Orang Asli


Pekena bihun sup... pastu chow.. balik sentul..
Total Kayuhan 30km+
2 jam lebeh :D

Friday, October 9, 2009

jom Raya

Rasanya belum terlambat untuk kitaorg mengucapkan
"Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin"

:D

memang betul2 lagging la,
bukan apa.. feeling raya tu.. makin lama makin kureng...
dah tua kot... :P..

anyway...xtvt berbasikal dah bermula sejak 2 minggu lepas..
cam biasa ..route sentul - genting sempah... mak aih mmg takde tenaga...
kepala panass sampai bukak helmet lah... tapi tabahkan jugak... itu yg penting.... determination.

next weeknye pulak adi ajak naik lagik... layan... mula2 syok la.. join dengan abg rahim (uncle la ni.. ) macam ala-ala race....dia kata dia syok ikut org muda...boleh share diaorgnye energy... aku folo jek la.. last2 ambik kau...kena tinggal 5 km, mak datok.. kuat gile uncle ni...malu la jugak org muda hahaahaha...

kelmarin pegi jamuan raya, bawak kamera... ada org tegur.. "beg kamera dah berabuk... tu la asik main basikal jek.. kamera dah berabuk"... hahaha betul gak... sian la kamera ni lama tak menyedut udara fresh... jadi sebagai tanda adil dan saksama.. jemput la makan ketupat...




Friday, September 4, 2009

Happy Birthday My Eton



Love you sooooo much....

Friday, July 10, 2009

jom Mee Goreng Sayah




"Bebudak felda yang kerja kat luar..kalau balik gelanggi, mesti makan mee goreng Sayah..." - Pak Su Ijai, 2009.. sambil membuang nikotin dalam badan di kedai mee goreng sayah.. tempat melepaknye setiap petang..



"Tak jumpa lagi mee goreng yang boleh lawan mee goreng sayah.." - Mat Amin, 2009


"Mee Goreng dia ok la..above average" - Eton, 2009

"Tgk cara Sayah meniaga, orang cakap apa pun pasal mee goreng dia...dia senyummm jek.." - Pak Cik Mat Jemain, tahun 90an

"Sayah..Mee Goreng 2,Mee Kuah 2, bungkus" - Bapak aku..


Pernah tak korang makan kat satu kedai ni..pastu terkenang2 kan zaman kecik2 dulu... fuhhh syiokkk..... asik citer pasal beskal je...arini citer pasal makan mee goreng sayah..

Antara kedai makan yang survive kat kampung aku, hanya menjual mee goreng dan mee kuah.. lain takde... since errmm...aku kecik2 memang dah ade kedai dia ni...kira2 25 tahun lepas kot.. maybe 30 tahun lepas.. salute lah pakcik sayah.. :p.

Selain masakan lain macam nasik goreng, kuewtiau, bihun yang takde... kedai dia jugak tak de TV...apatah lagi astro...yes...tak ada TV..since 25 year ago..sampai skang..skang maybe ada..tapi tak pernah bukak pun... so mmg orang datang kedai dia untuk makan mee goreng/kuah la..bukan utk tgk TV...antara bentuk penarik kedai-kedai lain adalah dok ulang-tayang gusti hulk hogan, ultimate warrior, dan juga citer indo ala2 jaka sembong...but not at kedai sayah.. :D


Bak kata org kampung aku..makan kat kedai sayah ni macam.."bring back memories of the good old days", mau tak nye..tiap2 petang bapak aku beli mee goreng kat kedai ni utk kitaorg punya dinner...sampai le aku masuk sekolah asrama.. tu yang sampai sekarang rasa dia melekat jek dalam kepala ni... everytime balik gelanggi, mesti aku singgah ...(orang lain pun camtu gak..bukan aku sorang je rupanya)


Jadi... kalau korang lalu kampung aku (Felda Kota Gelanggi 2, Jerantut Pahang)...singgah2 la ke kedai mee goreng sayah... tanya je org kat situ..mesti tau..tak pun check wikimap di bawah :D

wikimapia utk kedai sayah

Jom Balik Kampung Makan Buah... Tut!Tut!

Bulan June-July-August adalah bulan balik kampung...
Sebab musim buah-buahan... mula-mula ingatkan nak balik bawak beskal...pastu nak masuk ladang sawit + makan durian + mandi sungai..
tapi memandangkan kena cut-short trip atas urusan seri paduka,
Jadi trip balik kampung kalik ni adalah trip balik dan belasah je.

Belasahhhhh...

My Darling Pakai Galah...huhuu...rambutan yang merah cap gula batu..isi tebal dan lekang... yang kuning tu tak pasti jenis apa, adik aku cakap rambutan gading...pokok dah berumur 20tahun..dari kecik dok panjat pokok ni..dulu kerengga byk..sekarang semut hitam byk..kerengga macam dah pupus..


Mencantas dahan rambutan adalah cara ter'express nak kutip... maklum la.. aktiviti balik hari ni.. kena la cari shortcut beb..selain tu aktiviti pruning ni bagus utk pokok rambutan... hari tu 4 dahan je jadi mangsa... dahan2 lain tinggalkan utk abg n adik2 aku uruskan plak..ada la jugak alasan untuk diaorg nak balik kampung..


Pemetik Manggis dicelahan pokok.. (tak leh review semua.. censored.. hahaha)



hasil kutipan manggis...




Hasil buat hari ni, manggis ok la dlm 2-3 kilo, rambutan satu kampit beg plastik sampah heavy duty, durian 20 biji...

Selain tu bapak aku bagi info gak... kalau2 ada peraih nak beli buah rambutan... boleh la turun kampung aku..felda kota gelanggi 2... satu kampung nak jual buah rambutan ni..

Wednesday, July 1, 2009

jom Fraser Hill

shaque " jom kuala kubu baru (KKB) - fraser hill 28-june nih", wwoohh...
rosmi " alaahh fraser hill lagi senang dari genting sempah..cuma dia panjang skett jee", aaaaaa
pak aji " 4 km nak sampai ke fraser hill dari Gap tu flatt land je".. hhmmpphhh...
dollah " alahh... ko boleh punye la...ko laju", gulpp...
adi ... mane bleh bawak adi..nanti dia potong aku... hahah kasik aku test dulu.. next time baru ajak dia .. ahhaha

pagi-pagi lagi dah bertolak ke rumah shaque ... bajet dlm 7.30 sampai kuala kubu baru.. pegi bersama dino.. penting tu ada geng..pasal nak balik nanti boleh borak2..takde la ngantuk sgt..
aku ngan dino..shaque ngan pak abas...zuppp..sampai kkb..terus breakfast kat fazlina maju... bestt siut sarapan pagi... tosai rawa 4 pinggan..(sorang satu ler.) sementara menunggu zali & batangling... yg on the way dari airport..


ramai gak cyclist nak naik fraser hill.. nampak la dlm 20 orang...geng2 white water rafting pun ada... hmpph.. mesti syok ride fraser hill ni.. dlm kol 9 zali sampai.. warmup lebehh kurang..9.30 gerak.. lepas pekan kkb lalu kampung asam kumbang (sp?) dah start climb.. tapi tak steep.. lepas tu jumpa empangan.. perghh mmg cun laa view... jalan plak besar.. 2 lane siap ada bahu jalan luas... climb sket..pastu turun..syoookk....

sampai le ke chiling.. ada lak geng water rafting kot buat poco-poco... bagi moral support.."sikit lagi bro..dah dekat dah... (padahal baru 1/10 ride)..tengkiu guys.. haha.. kat sini zali & shaque dah buat breakaway.. jauh gak kena tinggal..dekat 1km kot.. tapi si batanglin, dino ngan pak abas kat blakang..jauh gak kot..1km(anggaran kasar je..maybe 200 meter je) :D..(dino bawak specialized hybrid dia.).. last descending kat empangan tadi... lepas tu..semua flat atau climb... kayuhan menten dlm 20kmh.. cuba mencari shaque n zali... dekat 15km solo climb gak la...depan takde orang..belakang pun takde org..solo climb ni mmg saiko sket... dlm hati mula kata..betul ke jln ni.. pasal landmark tepi jln dah takde tulis fraser hill..dia tulis kuala lipis je..

finally ... setelah hampir 15kali hati kata giveup.... baik ko patah balik carik pak abas.. berjumpa la dolah, rosmi dan rosli kot (dari shah alam)... tanya dia ada nampak shaque ke.."haa ada..diaorg kat depan..jln fraser hill ni satu je"...fuuhh... lega..lajukan sket kayuhan.. rosli folo blakang kasik moral support...borak2 ngan dia dlm perjalanan tu... then few km lepas tu dia slowing down...dia bagi sign..suh jln dulu....teruskan kayuhan..jumpa geng2 cyclist yg makan kat fazlina maju tadi... kaki member cramp..tapi seb baik ada support car.. so dia bergayut je tepi kereta tu :P....

From Fraser Hill RIde

akhirnya..jumpa gak zali n shaque..tu pun diaorg dah berenti rehat kat gap bersama group cyclist lain..makan pisang n minum air 100+ lagik... lepak few minutes.. sesi fotografi... jam pukul 11.20 gitu..(huargh..dah 1 jam 50 minit aku kayuh..30 kilometer lebeh kurang).... diaorg suggest..jom naik atas..ambik gambar kat jam pulak...dari gap ke fraser hill ada 9km lagik..jjoooommm..alang2 dah sampai gap..gate pun nak tutup dah kol 12.... so kayuh le lagi... pergh..climb sini lagi torture dia lagi best.. hampir2 nak stop.. dah le push sket kat bawah tadi..since pak aji ckp 4 km last flat land... rupanya 4 km last lagi sakit climb dia... ahahaa... tapi kuatkan semangat... akhirnya nampak gate...huargh...hati berbunga-bunga...best gilakkkkkk climb kat sini... terus pegi kat jam..ada org tgh ambik gambar..mintak dia tolong ambik gambar aku.. huahahaha..

tunggu semua org sampai...layan ambik gambar ...

From Fraser Hill RIde


lunch kat atas..sejuk wooo..kol 12 pun sejukk...kol 2 gate bukak... turun... balik... huargh,.... layanzz.....total about 39km uphill..2hours 40 minutes ride...(kalau kira pergi balik..78km ride..4 hours++ atas beskal..tapi rasa sekejap jek..duduk 4 jam dlm kereta lagi penat)

From Fraser Hill RIde



p/s: cubaan link dari picasaweb punya pic.. gambar landspace hanya nampak separuh je.camne ek nak solve?

p/s: ok tengkiu apza...berjaya meng'embed' ..