Saturday, October 25, 2008

Jom Jalan-Jalan Temerloh [Bandar Ikan Patin]

25-10-2008, Ahaa... balik kampung singgah sebentar di Temerloh, Harus pekena ikan patin gulai tempoyak, Syarat kalo nak ajak org merasa ikan patin tempoyak (yg belum pernah kena penangan ikan patin tempoyak) mestilah bawa ke kedai yang kompom sedap. kalau tak.. sampai bila-bila la member tu takut nak makan ikan patin nih...

Jadi boleh le try kat singgah sokmo (sokmo ni loghat pahang..bahasa melayu dia..selalu..kira singgah selalu laa..:p ) rasanya memang best habis.. tapi mak aku buat lagi sedap.. >.<,



Ikan patin sungai pahang masak tempoyak..( ikan patin temerloh ni di ternak secara sangkar dalam sungai pahang.. jadi rasa payau air kolam tu takde la... rasa fresh air sungai ..itu yang buat sedap... tips nak beli ikan, kalau tengok muncung ikan tu bersih lembut je..ikan kolam ler tuh.)



Lagi satu bagi orang² yang baru nak cuba, tanya dulu harga semangkuk berapa..hehe pasal kang tercedok ikan patin liar...jgn terkejut lak reger die semangkuk rm 100++ :D..



Err jgn lupa mencuba air jagung spesel kat sini gak :D.



kat mana kedai?.. haa.. kat kedai makan tepi stesen bas lama, sebelah sungai pahang..aa check sajelah kat sini..
http://wikimapia.org/#lat=3.4492311&lon=102.422533&z=17&l=0&m=a&v=2

2 comments:

Eizan & Im said...

ko dpt komisyen ke ni? mcm maria tengku sabry pulak,...

shuk~ dan eton's said...

huishh,,,ini non-profit blogging organization <3.

saje..aku suka jalan-jalan dan makan :D (sape tak suke ek..)
jadi aku pun nak share ler...

food yg betul2 outstanding je aku letak ni.. >.<

jadi kalo ngkorang ada tempat makan yang crazybest... pe kata korang bagitau.. leh aku gi test :)