Monday, January 18, 2010

Wisata Bukittinggi Indonesia, 14-17 Jan 2010 (Day 1-2)

This year shuk dan eton mengembangkan rangkaian operasi wisatanya..
Dulu shuk bawak mertua dia join..kali ni eton pulak bawak mertua dia ikut sekali..
Seronok bawak org tua pegi jln-jln holiday...antara benda yang diaorg nakkkk sgt dari anak2 diaorg...tapi diaorg tak pernah cakap.. :D

Lokasi kali ni.. Bukit tinggi, Padang. Indonesia.

Pre-
Macam biasa..book tiket online, time promosi airasia =~ RM 150 pergi/balik per head.. flight dah dapat..then baru le start mencari penginapan, transportasinya..
So..survey2lah pasal bukittinggi melalui teknologi internet, http://bukittinggiwisata.com/ ,Forum Cari.
Jumpalah sama Pak Mario dari MJWisata, terus book Villa+transport 4d3n = 4,600,000 Rupiah..(3 nights stay untuk 4 bilik+breakfast + 3 days transport+supir +pickup/transfer airport) Bayar booking online.. 1juta rupiah..guna western union at cimbclicks....balancenye bayar di sana.. setel.. :D

Day 1- Kol 4 pagi dah siap..turun KL sentral dari sentul.. naik bus ke LCCT (Rm 9 per person).. Flight jam 7.50am. kol 8.00am dah sampai bandara internasional minangkabau (waktu sumatera barat). lebih kurang 1jam perjalanan :D.. Airport yg tak sesak.. releks saje..pak supir dah menunggu di pintu arrival..
From Padang Indo Trip

Request pak supir untuk melawat padang tgk kesan kecelakaan (kesan gempa september 2009 yg lalu),
in fact kitaorg mmg sampai nak cancel dah travel ni... sebab mmg takde hotel yg beroperasi kat padang lepas gempa..ahli rombongan pun ada yg kata tak berani la nak pegi..
From Padang Indo Trip
... tapi..boleh pulak pak mertua aku balik je dari menunaikan haji tahun lepas..terus cakap.. nanti pegi padang dia nak gi melawat kawan dia yg ketemu di mekah..terus trip ON balik.
From Padang Indo Trip
dah habis pusing...tapi baru gerak ke bukittinggi.., untuk check in di villa.

Waktu on the way ke bukittinggi dari padang, about 2 hrs travel..singgah sebentar di lembah anai...ambil foto,.

From Padang Indo Trip
next stop, lunch di kedai pak datuk.... best... masakan padang mmg tak perlu di pertikaikan...
minyak..santan..cili api..semua cukup.. :D,
Lepas makan singgah pulak di linduang bulan... showroom kain sulam, telekong..dekat 2-3jam gak mak aji² memborong... amboi..lom checkin lagi dah shoppin sakan..

Checkin di villa..semua dah terpegun...
From Padang Indo Trip

dapat satu villa kitaorg..pegi 4 couple..each couple 1 bilik.takde guest lain....ini villa..kita yang punya.. :D..siap ada butler lagik..

Kol 8 pak supir jemput..makan lagik..makan nasi padang sederhana...sekali dekat saje ngan villa..walking distance.. :D..tapi food dia lagi sedap..
From Padang Indo Trip
lagi murah dari restoran pak datuk...balik makan..tido...rest utk tour minangkabau esok :D.

Day 2- kol 8 pak supir jemput... lepas breakfast di villa..nasik goreng+bihun goreng...(chef villa masak)..gerak ke tempat tenunan yang femes.. Hj. rosma..
From Padang Indo Trip
tgk org belajar tenun..(sini belajar tenun free..6 bulan..bagus Hj. rosma ni..tapi diaorg ckp..org tempatan takde yg belajar..org luar je yg belajar..dari kelantan pun ade..8 org baru habiskan 6month course dia kat situ)pastu shopping lagi..sikit2 jek..then pak supir bawak pegi tabek patah..
From Padang Indo Trip
layan pisang sale (salai) goreng..dgn kopi o panas(dari daun kopi bukan bijik dia.) sambil menikmati panorama bukit bukau yang menarek... mmg mendamaikan..
From Padang Indo Trip
lama jugak layan siap makan durian lagik.. pastu jln terus ke istana pagar ruyung
From Padang Indo Trip
(masih dlm renovasi... selepas terbakar dulu..) sebelum tu masuk la melawat istano linduang bulan..
From Padang Indo Trip
solat jumaat di masjid berdekatan.. pastu langsung ke tasik singkarak... saje..sebab dah sampai.. jadi singgah la..takde apa yang menarik pun..cuma tau la laluan tu dulu sebenarnya laluan utama nak ke jakarta... laluan di panggil lintasan sumatera.. makan pun tak sedap la..tapi kalau nak balik padang jauh lagi...isi perut jek ar..on the way balik tu..pak joe bawak singgah ke pandai sikek..(bukan pandai sikit)..sikek ni macam sikat/sisir la.. tenunan songket dan juga ukiran yang osem... tgk sendiri la hasilnye... then balik rehat sebentar di villa..seblm kol 8 pak joe bawak pegi makan (makan lagi) ke pauh paiman....pergh..the best masakan padang bagi selera kitaorg pada trip kali ni....ikan laut masak lomak cili api dia..perghh..menghirup kuah laah...
Kalo dulu pegi bali, kitaorg melawat persembahan kebudayaan diaorg..(kechak dance...barong dance..).. jadi kat sini pun kena la pegi gak... ada la satu ala2 mini teater kat town bukittinggi... cumanya... kalau kat bali... tiap kali performance, full house.. kat bkttingi.. the whole house is ours.. hehee.. tu pun kena tunggu ckop korum baru persembahan start..(ada minimum penonton..tak ingat..12 org kot..) so kitaorg topup la utk 2 lagi tiket supaya persembahan tu bleh start... saayun salangkah... layannn... few minutes pastu..ada la another grp dari malaysia masuk.. so dpt refund balik utk extra tiket yg purchase tadik.. its an ok la..puas jugak...lepas show balik ke villa..layan movie giant spider plak.. hhaha..belasah la..

Tamat kesah day 1-2.
Bersambung

1 comment:

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.