Tuesday, December 15, 2009

Putrajaya Challenge Park

"Apa barang bawak MTB kalau tak masuk offroad" MTB Rider Tegar Nama di rahsiakan 2009
"Masuk hutan susah nanti kalo jadi apo-apo.. nak panggil rescue carik..etc..etc." Pak Abas 2009

Okay..di akui.. sejak beli MTB ni.. tak penah sekali pun masuk off-road ataupun MTB trail..

From PCP - Putrajaya Challenge Park


Bukan apa... lepas sahaja basikal BH ni siap..ada seorang kawan offer bawak basikal Roadbike Ciocc dia... tiba-tiba roadbike tu lagi kena lak dengan jiwa... nak nak timing dia dah dekat dgn TDF 2009... tu yang asyik layan road...

Tiba-tiba out of nowhere.. terasa cam nak layan Trail Putrajaya Challenge Park aka PCP (actually terbaca yang PCP akan di buka secara rasmi pada 10-01-10 ni... hehee... sebelum officially launch.. kita mesti la test dulu.. alpha group..walaupun takde la alpha sgt.."dah berdarah-darah dah kitaorg kerjakan PCP ni" Nik 2009)

Pergh...terpegun gak lah aku... facilities cun gile... ingatkan macam nak pegi trail batu dam.. parking merata hala... tapi ini semua serba lengkap...(lengkap tapi adala part2 tak siap.... maklumlah ..belum launch) serious je aku kayuh ikut tarmac nak climb bukit..ingatkan start kat atas bukit..

From PCP - Putrajaya Challenge Park


"Oi ko nak gi mana shuk...sini la"... humang ai.. downhill di ikuti masuk hutan...tiba-tiba terasa cuak..perut terasa senak..... huahaha.. boleh ke aku ni.... dah sampai..takkan nak balik... blasahhh...

Trail di lengkapi dengan colour coded signage.. wahh bagus nye... tak sesat satu...then colour coded tu sangat bagus mengetahui tahap kesukarannya... Okay..for newbie like me..memang sukar jugakk wohh trail yang aku masuk...tapi layannn gilerr beb..drop dia memang adrenalin pumping la..rasa cam nak terjatuh lam gaung pun ada...jadi bangla yang dok jaga trail PCP ni infom..abang jangan masuk kawasan hitam sudey...

From PCP - Putrajaya Challenge Park


Checkpoint pun byk.. semua gazebo style...di lengkapi laluan tarmac bagi memudahkan ambulan/rescue masuk....hehee...ni kalau bawak flask air panas..pastu bawak megi bubuh dlm begpack.. pergh..bleh berkelah ni silap aribulan.

Hemm..rasanya ada kemungkinan nak pegi beberapa kali lagi sebelum official launching ni.. hehehe..
muka penat yang puas

From PCP - Putrajaya Challenge Park



p/s: thanks fino & nik bawak aku masuk pcp... hari jumaat ni seround lagi?...pastu mandi2 gi sembahyang jumaat kat masjid putrajaya..

Sunday, December 13, 2009

Anniversary

Genap setahun hobi berbasikal....

Its getting more and more exciting..
dari beskal pinjam..
basikal besi fullsuss tapi takleh pakai suss nye pun. ..
kepada beskal rockbike beli kat kedai samy..
kepada beskal mtb yang tak pegi mtb trail..
kepada beskal roadbike ciocc member suruh bawak kasik panas..
ni dah rasa cam nak tambah basikal lagi dah.. haih..

dari kayuh pusing taman pelangi..
sampai ke tasik titiwangsa..
sampai ke empangan batu..
sampai ke PCM..
sampai ke genting sempah..
sampai ke fraser hill.
sampai ke mentakab..
ni dah rasa cam nak jelajah malaysia pulak..

jenuh memikir..
apa nak buat anniversary nanti..
pikir punya pikir..
akhirnya,
ajak wife bersiap..
kita visit our very first route.
simple but memorable..

cuma bezanya kali ni..
kitaorg night ride >.<

video